Jubilarni X Festival Biserna Grana 2017

Revija narodnih nošnji centralni je događaj Festivala. Dvadeset učesnika – prezentera prošetalo je modnom pistom u atriumu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pista je opremljena po najsavremenijim standardima u saradnji sa stručnjacima Srpskog Narodnog pozorišta. U kratkom predstavljanju prezenteri su opisali tip, namenu, starost nošnje i slično.  Paralelno sa revijom u velikoj zbirci nameštaja u prostoru Muzeja kao i na platou tvrđave, nastajale su umetničke fotografije učesnika.

Revija je takmičarskog tipa. Učesnike su ocenjivala dva žirija: stručni žiri sačinjen od etnologa i žiri medija. U pauzi programa nastupila je mlada umetnica Danica Krstić uz muzičare, gitariste i pijanistu,  koji na najvišem nivou izvode tradicionalnu srpsku muziku.

Žiri medija odlučio je da je najlepsa devojka u nošnji Tijana Trninić u nošnji Sansko- timarske Kozare iz zbirke Banjalučanina Aleksandra Dragića. Po oceni stručnog žirija pohvalnicu za najbolju prezentaciju dobila je Mira Mandić iz Baćkog Graćaca. Pohvalnicu za najbolju stručnu prezentaciju dobio je Vladimir Janevski, menadžer ansambla „Makedonija“ iz Skoplja. Pohvalnicu za sveukupni utisak dobilo je KUD „Tomislav“iz Donjih Andrijevaca za zbirku Mladena Seletkovića. Plaketu „Biserna grana“ za mušku nošnju dobio je Milan Obradović za svečanu nošnju iz Like iz zbirke KUD „Marko Orešković“ iz Bačkog Gračaca. Plaketu „Biserna grana“ za žensku nošnju dobila je Ivana Todorović iz Raške, za nošnju starog tipa iz Raške iz zbirke Dalibora Todorovića.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply