XI Festival nošnje, nakita i oglavlja BISERNA GRANA Novi Sad 2018.

Festival  je  po svom konceptu jedinstven u našoj zemlji jer u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje i oglavlja, sa ciljem da ukaže na značaj očuvanja folklornog nasleđa.

Organizator Festivala je Kulturni centar „Mladost“ Futog, a pokrovitelj Festivala je Grad Novi Sad.

Festival „Biserna grana“  je nosilac EFFE etikete za 2017 – 2018. godinu, koju dodeljuje Evropska asocijacija festivala (EFA), nosilac projekta „Evropa za festivale, festivali za Evropu“.

Ove godine, u okviru  Festivala održaće se defile učesnika glavnim gradskim ulicama, kao i revija nošnji i koncert Vasilise i Serboplova u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada i tri  izložbe – dve na Trgu slobode i u Galeriji našeg Centra. Programi  Festivala se odvijaju na nekoliko lokacija – u Novom Sadu i u Futogu.

Cilj festivala je da prezentuje folklorno bogatstvo naše zemlje i zemalja u regionu, da akcentuje značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa kao bitnog obeležja kulturnog identiteta svakog naroda – originalnih nošnji i oglavlja, autentičnih materijala, tehnika izrade i formi nošnji i  da prezentuje stare tehnologije u proizvodnji tekstila i izradi nošnji kao i da ukaže na neophodnost izrade novih kostima/ nošnji – kopija što vernijih originalima.

Festival okuplja i povezuje kulturno-umetnčka društva, institucije i pojedince  iz zemlje i regiona oko jedne teme – narodne nošnje. Na dosadašnjim Festivalima, nošnje svojih nacionalnih zajednica je prikazalo oko 120 kulturno-umetničkih društava.

Festival su medijski podržali Radio televizija Vojvodine, Novosadska TV  i RTV Most.

Prijatelji Festivala su: Planinka Kuršumlija i BB Minakva.


PROGRAM


ČETVRTAK  27. septembar –  UTORAK 9. oktobar 2018.

Trg slobode, Novi Sad

IZLOŽBA BISERNA GRANA – Izbor najlepših fotografija sa prethodnih Festivala

IZLOŽBA 6. MEĐUNARODNOG FESTIVALA MALOG FORMATA UNUNS-a na temu: Biserna grana – Izložba radova mladih umetnika, učesnika Konkursa malog formata Udruženja nezavisnih umetika Novog Sada,  inspirisanih narodnom nošnjom i motivima, tradicijom i folklorom

PETAK  5. oktobar

Galerija KC „Mladost“ Futog

19 časova i 30 minuta

Otvaranje izložbe SLOVAČKA LEPOTA

Autori: Pavel Surovi i Braanislav Kokavac

Izložba autora Branislava Kokavca i Pavela Surovog iz Kisača obuhvata fotografije koje spajajući tradicionalno i moderno prikazuju lepotu nošnji vojvođanskih Slovaka. Izložba “Slovačka lepota” je ujedno i podsetnik na 245 godina života Slovaka u Kisaču.

„Naseljavajući ove prostore u nekoliko etapa, počev već od kraja XVII  veka, idući za boljim životom, Slovaci su prvobitno obitavali u nepovoljnijim životnim prilikama. Ove životne nedaće su, vremenom, težili da nadomeste lepom nošnjom, koja ih je sa jedne strane identifikovala i izdvojila od ostalih naroda, a sa druge strane zadržavajući elemente nošnje koje su sa sobom doneli održavali su čvrstu vezu sa svojim poreklom i korenima.

Usled povoljnih socijalno-ekonomskih prilika s kraja XIX pa sve do prvih decenija XX veka i nošnja doživljava procvat. Ona je za Slovake predstavljala mnogo više od običnog komada odeće. Zadržavajući u većoj meri i svoje arhaične elemente, nošnja se modifikovala, uobličavajući se i pod uticajem drugih naroda s kojima su Slovaci delili suživot na ovim prostorima. U tadašnje vreme, skupocene tkanine od kojih se izrađivala svečana nošnja, nabavljale su se u Pešti, Beču, Pragu, Bratislavi, Trstu. Koliko je nošnja bila značajna slikovito govori i podatak da su dobrostojeće porodice za izradu svečane nošnje izdvajale toliko novca koliko i za kupovinu jednog jutra zemlje.

Nesvakidašnji spoj tradicionalnog i modernog, uobličen kroz umetničku fotografiju, odražava i veliko poštovanje prema tri stotina godina dugoj slovačkoj kulturi i tradiciji. Da bi se upoznao naš slovački narod, pored umetničkih fotografija sa starim narodnim nošnjama, potrebno je spoznati širinu naše slovenske duše, osetiti energiju, doživeti naše gostoprimstvo, upoznati istoriju i prihvatiti našu različitost.“

Pavel Surovi

Izložba će biti postavljena u Galeriji KC „Mladost“ Futog, Cara Lazara 42, do 20. oktobra 2018.

SUBOTA 6. oktobar

12:00 – okupljanje učesnika Festivala – KC „Mladost“, Futog

13:30 – Prijem učesnika Festivala – Svečana sala Gradske kuće, Trg slobode, Novi Sad

14:00 – PROMENADA GLAVNIM ŠOROM – defile učesnika Festivala od Trga slobode do Dunavskog parka

16:00 – AJD IDEMO DA SE SLIKUJEMO – fotografisanje učesnika Festivala  – Petrovaradinska tvrđava

19:30 – ČUJEŠ  SEKO, OBUCI SE LEPO! – KONCERT i REVIJA nošnji, nakita i oglavlja – ATRIJUM Muzeja Grada Novog Sada. Ulaz je besplatan.

Modna  revija  narodnih nošnji i kostima biće priređena u atrijumu Muzeja Grada Novog Sada sa početkom u 19:30. U revijalnom programu, biće prikazani najreprezentativniji primerci nošnje nacionalnih zajednica u zemlji i regionu. Publici će biti prikazane grčka nošnja, srpske nošnje iz Vojvodine (Srem, Banat, Bačka), mađarska, hrvatska, rusinska, slovačka, rumunska, makedonska i crnogorska nošnja…

Specijalni gosti večeri su Vasilisa i Serboplov.

Festival je takmičarskog karaktera, i stručni žiri dodeliće plakete Biserna grana u kategorijama muške i ženske nošnje. Članovi žirija su:

Ivan Terzić, etnolog – antropolog, predsednik žirija
Josip Forjan, direktor KUC „Travno“ (Posudionica i radionica za izradu narodnih nošnji, Zagreb)
Slobodanka Rac; koreograf i umetnički direktor SKC „Vuk Stefanović Karadžić“, Bačka Topola

Najlepšu devojku u narodnoj nošnji na Festivalu „Biserna grana“ i ove godine izabraće novinarski žiri.

Učesnici Festivala:

ΕΣΤΙΑ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – KUD Roumlouki, Aleksandreia , Grčka
KUD “Sveta Ana”, Obrež Odranski, Zagreb, Hrvatska
KUD “Seljačka Sloga”, Greda Sunjska,Hrvatska
Posudionica i radionica narodnih nošnji,  Zagreb, Hrvatska
KUD “Proleter”, Sarajevo, BiH
KUD “Horeum Margi”, Isakovo
Izvorna grupa “Derven”,Svrljig
AKUD “Mladost” Temišvar
Udruženje žena “Novoseljanke”, Novo Selo
KUD “Nikolae Balčesku”, Barice
Udruzenje “Centar narodne umetnosti”, Nikolinci
Udruženje “Tragovi Šokaca”, Bač
KC “Kisač”, Kisač

Kolekcionari:

Dario Puljić, Kreševo, BiH
Dario Topić, Prnjavor, BiH
Antonio Stojčeski, Skoplje, BJR Makedonija
Lazar Milošević, Obrenovac
Marko Jevtić, Beograd
Zoran Jelić, Novi Sad
Milan Šušić, Bačka Topola

Za sve dodatne informacije, molimo vas da nas pozovete – Milan Stepanov (064 13 78 270), Aleksandra Dobrin (060 320 56 01) i Nataša Knežević (060 320 56 00).

Zahvaljujemo vam se na saradnji, koja značajno doprinosi promociji i približavanju programa Festivala  publici i podizanju  svesti o značaju očuvanja tradicije, materijalnog folklornog nasleđa kao značajnog dela kulture svakog naroda.

S poštovanjem,

Direktor festivala

Milan Stepanov

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Language