Uskoro počinje prva radionica projekta “Make It New”

Prva od tri edukativne radionice projekta “ Make It New” koji sufinansira Kreativna Evropa biće realizovana od 27.avgusta do 01.septembra 2018. u Eko centru “Radulovački” u Sremskim Karlovcima. Polaznici iz cele Srbije sa edukatorima iz Srbije, Hrvatske i BiH upoznaće se sa pet veština potrebnih za izradu narodne nošnje: tkanjem, vezom, pletenjem,izradom nakita i čipke.
Projekat partnerske saradnje organizacija iz tri države – Kulturnog centra „Mladost“ iz Futoga (Srbija), Kulturnog centra „Travno“ iz Zagreba (Hrvatska) i Omladinske udruge Axiom iz Istočnog Sarajeva (Bosne i Hercegovin) za osnovni dugoročni cilj ima očuvanje elementa kulturnog nasleđa – veština izrade narodnih nošnji sa pripadajućim tehnikama. Projekat je usmeren na podizanje svesti o značaju elementa kulturnog nasleđa, a svi partneri već godinama aktivno rade na ovom procesu.
Aktivnosti projekta usmerene su na promociju i očuvanje veština izrade narodnih nošnji, nakita i oglavlja koji su već decenijama bitan element nasleđa i vekovima unazad radi se na očuvanju istog. Strategije projekta usmerene su na različitu publiku, od najmlađih generacija, mladih ljudi zainteresovanih za nove tehnologiju i njihovu primenu u očuvanju i prezentaciji baštine, stručna lica (edukacija, istraživački proces), zainteresovana lica za čuvanje veština i tehnika izrade (edukacija, primena u svakodnevnom životu, proširenje saznanja) i globalnu publiku koji su posetioci različitih aktivnosti koje se već godinama održavaju u organizaciji sva tri partnera. Projektne aktivnosti podeljene su u nekoliko paralelnih osi koje ce se istovremeno implementirati tokom projektnog perioda i usmerene su na siroku publiku razlicitih generacija i obima interesovanja u sferi nasledja. Menadžement projekta je vodio računa i o EYCH 2018 te je u 2018. godini naglasak na prezentaciji elementa kulturnog nasleđa i približavanju mlađim generacijama. U okviru projekta biće održane tri petodnevne radionice na kojima će se proučavati i primenjivati pet veština za izradu nošnji i biće izrađeno ukupno dvanaest nošnji, koje će biti prikazane na izložbama u sve tri zemlje – partenera na projektu.

 

No Comments

    Leave a Reply

    Language