ZAVRŠENA TREĆA RADIONICA PROJEKTA „MAKE IT NEW”

Treća radionica projekta „ Make it new“ koji finansira Kreativna Evropa održana je u Zadru, od 20 do 25. maja 2019. godine u omladinskom hostelu „Zadar“.
Da podsetimo, ovo je projekat partnerske saradnje, čiji je nosilac Kulturni centar „Mladost“ iz Futoga, a partneri su Omladinsko udruženje „Aksiom“ iz Istočnog Sarajeva i Posudionica i radionica narodne nošnje – Kulturni centar „Travno“ iz Zagreba. Prethodno su održane dve radionice: u avgustu 2018.godine u Sremskim Karlovcima i na Trebeviću u februaru ove godine. Treću radionicu su po istom principu kao i prethodne dve, organizovali su partneri iz Hrvatske. Na njoj su pored članova projektnog tima učestvovali edukatori (po pet iz svake zemlje) kao i petnaest polaznika iz zemlje domaćina.
Veštine kojima su se poučavali polaznici su: tkanje, vez, čipkarstvo, pletenje i izrada nakita od neplemenitih materijala. Ove veštine značajne su i neophodne za izradu narodnih nošnji i iste su na širem području Balkana, dok su motivi i neke od tehnika u okviru pomenutih veština specifični za određeni kraj ili narod. U prelepom ambijentu kraj Jadranskog mora i u prijatnom druženju svih polaznika, ponovo su izučavane neke tehnike koje su već bile skoro zaboravljene.
Naredni susret polaznika ovih radionica, od kojih mnogi učestvuju u izradi novih nošnji, biće pred kraj projekta, kada će svih dvanaest novoizrađenih nošnji biti promovisano, u Novom Sadu, 05.oktobra ove godine na Festivalu „Biserna grana“, u Trnjanima kraj Slavonskog Broda krajem oktobra i u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, u novembru 2019.godine.

No Comments

    Leave a Reply

    Language