O nama

„Biserna grana“ je Festival narodnih nošnji, nakita i oglavlja, koji od 2008. godine organizuje i realizuje Kulturni centar „Mladost“ iz Futoga. Pokrovitelj Festivala je Grad Novi Sad – uprava za kulturu, a značaj Festivala prepoznaje i podržava i Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Godine 2014. podržalo ga je i republičko ministarstvo kulture i informisanja.„Biserna grana“ je održana već osam puta u Futogu, u Kulturnom centru „Mladost“ prvog vikenda meseca oktobra. Poslednje tri godine pojedini segmenti Festivala održavaju se u Novom Sadu, u Svečanoj Sali gradske kuće, na centralnim gradskim ulicama i trgovima i u Dunavskom parku.


Upoznajte naš tim

 

ALEKSANDRA RAJAK
DIREKTOR

ALEKSANDRA DOBRIN
ORGANIZATOR

MILAN STEPANOV
ORGANIZATOR I UREDNIK FESTIVALA

GORDANA STARAČEK
UMETNIČKI RUKOVODILAC ANSAMBLA


Na području republike Srbije, osim Festivala „Biserna grana“, koji organizuje KC „Mladost“ iz Futoga, ne postoji festival koji se bavi narodnom nošnjom i zaštitom ovog vida kulturnog nasleđa. Festival doprinosi očuvanju tradicije, narodnog stvaralaštva, folklornih osobenosti i kulturnog identiteta Srba, nacionalnih manjina u Republici Srbiji i Srba u inostranstvu, prezentuje kulturnu baštinu Srba i nacionalnih zajednica, ukazuje na važnost očuvanja materijalnog folklornog nasleđa. Takođe, u svetlu kandidature Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, Festival doprinosi prezentaciji našeg tradicionalnog odevanja i folklora uopšte, kao i prezentaciji tradicije zemalja čiji su gradovi već bili evropske prestonice kulture.

Ideja festivala je da ukaže na značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa, da prezentuje stare tehnologije u izradi nošnji i da podstakne rukovodioce društava na očuvanje tradicionalnih, izvornih formi nošnji i adaptaciju nošnji blisku izvornim formama, a takođe omogući učesnicima da na svojevrsnom sajmu narodne nošnje razmenjuju, prodaju ili kupuju nošnju koju poseduju. Festival je namenjen kako profesionalcima u ovoj oblasti, zatim mladim ljudima, članovima ansambala kulturno umetničkih društava, tako i širokoj publici, zainteresovanim posetiocima koji mogu da se upoznaju sa tradicionalnim načinom odevanja. Takođe je važno naglasiti, da je festival svake godine u Futogu posetilo preko 500 gostiju, a proširivanjem aktivnosti i odvijanjem dela programa u Novom Sadu, očekujemo da će ih biti mnogostruko više.

Na dosadašnjim Festivalima, nošnje svojih nacionalnih zajednica je prikazalo oko 100 kulturno – umetničkih društava, održano je 25 predavanja i radionica sa temama iz oblasti etnologije i etnomuzikologije. U pratećim programima Festivala održano je i pet izložbi narodnih nošnji.

Realizujući Festival, uspostavili smo saradnju sa Muzejom Vojvodine, Etnografskim muzejom u Beogradu, KUC Travno – Posudionicom narodnih nošnji (Hrvatska), Mađarskim kulturnim centrom (Subotica), Centrom za kulturu vojvođanskih Slovaka, Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, velikim brojem kulturno – umetničkih društava, kolekcionarima narodnih nošnji i zanatskim radionicama za izradu nošnji.

 

Međunarodni festival nošnje, nakita i oglavlja Biserna grana – definisanje problema:

 

Narodna nošnja Srba i nošnja u Srbiji uopšte je značajan deo kulturne materijalne baštine naše zemlje. Nastajala je na različitim prostorima, u različitim istorijskim okolnostima, periodima i uticajima i formirala se tokom dugog niza godina. Iako sklona promenama, sačuvala je svoje osnovne, prepoznatljive elemente sve do 21. veka, kao opipljivi dokaz domišljatosti, kreativnosti i veštine onih koji su je izrađivali. Takođe, nošnja je bila i ostala znak prepoznavanja određene društvene, starosne, ekonomske ili nacionalne grupe. Originalni primerci narodnih nošnji, veoma vredni i stari, svoje mesto su našli u etnografskim muzejima ili etno-zbirkama pojedinih muzeja. Drugi primerci su ostali u privatnom vlasništvu kolekcionara ili čuvani kao porodično blago, a treći su svoje mesto našli u kulturno – umetničkim društvima.

    Language