O nama

„Biserna grana“ je Festival narodnih nošnji, nakita i oglavlja, koji od 2008. godine organizuje Kulturni centar „Mladost“ iz Futoga. Pokrovitelj Festivala je Grad Novi Sad – uprava za kulturu, a značaj Festivala prepoznaje i podržava i Autonomna pokrajina Vojvodina, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Godine 2014. podržalo ga je i republičko ministarstvo kulture i informisanja.„Biserna grana“ je održana već osam puta u Novom Sadu, u Srpskom narodnom pozorištu i Muzeju Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrdjavi, prvog vikenda meseca oktobra. Poslednje tri godine pojedini segmenti Festivala održavaju se u Svečanoj Sali gradske kuće, na centralnim gradskim ulicama i trgovima i u Dunavskom parku.


Upoznajte naš tim

 

MILAN STEPANOV
DIREKTOR FESTIVALA

ALEKSANDRA DOBRIN
ORGANIZATOR

GORDANA STARAČEK
UMETNIČKI RUKOVODILAC ANSAMBLA


Na području republike Srbije, osim Festivala „Biserna grana“, ne postoji festival koji se bavi narodnom nošnjom i zaštitom ovog vida kulturnog nasleđa. Festival doprinosi očuvanju tradicije, narodnog stvaralaštva, folklornih osobenosti i kulturnog identiteta Srba, nacionalnih manjina u Republici Srbiji i Srba u inostranstvu, prezentuje kulturnu baštinu Srba i nacionalnih zajednica, ukazuje na važnost očuvanja materijalnog folklornog nasleđa. Takođe, u svetlu kandidature Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. godine, Festival doprinosi prezentaciji našeg tradicionalnog odevanja i folklora uopšte, kao i prezentaciji tradicije zemalja čiji su gradovi već bili evropske prestonice kulture.

Ideja festivala je da ukaže na značaj očuvanja materijalnog folklornog nasleđa, da prezentuje stare tehnologije u izradi nošnji i da podstakne rukovodioce društava na očuvanje tradicionalnih, izvornih formi nošnji i adaptaciju nošnji blisku izvornim formama, a takođe omogući učesnicima da na svojevrsnom sajmu narodne nošnje razmenjuju, prodaju ili kupuju nošnju koju poseduju. Festival je namenjen kako profesionalcima u ovoj oblasti, zatim mladim ljudima, članovima ansambala kulturno umetničkih društava, tako i širokoj publici, zainteresovanim posetiocima koji mogu da se upoznaju sa tradicionalnim načinom odevanja. Takođe je važno naglasiti, da je festival svake godine posetilo preko 500 gostiju, a proširivanjem aktivnosti i odvijanjem programa u Novom Sadu, očekujemo da će ih biti mnogostruko više.

Na dosadašnjim Festivalima, nošnje svojih nacionalnih zajednica je prikazalo oko 100 kulturno – umetničkih društava, održano je 25 predavanja i radionica sa temama iz oblasti etnologije i etnomuzikologije. U pratećim programima Festivala održano je i pet izložbi narodnih nošnji.

Realizujući Festival, uspostavili smo saradnju sa Muzejom Vojvodine, Etnografskim muzejom u Beogradu, KUC Travno – Posudionicom narodnih nošnji (Hrvatska), Mađarskim kulturnim centrom (Subotica), Centrom za kulturu vojvođanskih Slovaka, Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, velikim brojem kulturno – umetničkih društava, kolekcionarima narodnih nošnji i zanatskim radionicama za izradu nošnji.

 

Međunarodni festival nošnje, nakita i oglavlja Biserna grana – definisanje problema:

 

Narodna nošnja Srba i nošnja u Srbiji uopšte je značajan deo kulturne materijalne baštine naše zemlje. Nastajala je na različitim prostorima, u različitim istorijskim okolnostima, periodima i uticajima i formirala se tokom dugog niza godina. Iako sklona promenama, sačuvala je svoje osnovne, prepoznatljive elemente sve do 21. veka, kao opipljivi dokaz domišljatosti, kreativnosti i veštine onih koji su je izrađivali. Takođe, nošnja je bila i ostala znak prepoznavanja određene društvene, starosne, ekonomske ili nacionalne grupe. Originalni primerci narodnih nošnji, veoma vredni i stari, svoje mesto su našli u etnografskim muzejima ili etno-zbirkama pojedinih muzeja. Drugi primerci su ostali u privatnom vlasništvu kolekcionara ili čuvani kao porodično blago, a treći su svoje mesto našli u kulturno – umetničkim društvima.

    Language