Seminar o primeni narodnih nošnji

Seminar o primeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni  je namenjen folklorašima, umetničkim rukvodiocima KUD-ova, garderoberima, koreografima i svim zainteresovanim osobama,  a sastoji  se od teorijskog i praktičnog dela.

Prvi seminar o primeni narodne nošnje na amaterskoj folklornoj sceni održan je 25.marta 2017.godine u organizaciji KC „Mladost“ iz Futoga,  povodom početka rada etnoradionice i desetogodišnjice festivala „Biserna grana“. Program je posetio i svečano otvorio g.din Dalibor Rožić, član gradskog veća zadužen za kulturu.

Predavači i demonstratori bili su: Ivan Terzić, etnolog iz Beograda, Jelena Bojović glavni garderober nacionalnog ansambla Srbije „Kolo“ iz Beograda, a pored njih, stručnjaci Kulturnog centra „Travno“ – posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba: Josip Forjan, etnolog, direktor ove ustanove,  stručna saradnica Bojana Poljaković Popović, etnolog, kao i garderoberi – restauratori Jasminka Lugarec i Domagoj LJubić.  Uz ove stručnjake iz Zagreba je došao i Muški vokalni sastav „Sinovi atara“  sa dirigentom Matejem Vinarićem na čelu, kako bi učestvovali na koncertu po završetku seminara.

Na seminaru su obrađivane srpske nošnje iz sledećih oblasti : Prizren, Gnjilane, Ravni Kotari i Zapadna Slavonija.  Upravo iz poslednje oblastio poreklom su i članice etno grupe „Slavonija u srcu“ iz Batajnice koje su izvele dramski prikaz običaja  toga  kraja.

Po završetku seminara održan je koncert pevačkih grupa „ Kad bećari šorom zapevaju“ Učestvovali su domaćini, Ansambl narodnih pesama i igara KC „Mladost“ Futog,  KUD „Đoka Pavlović“ iz Beograda i MVS „Sinovi atara“ iz Zagreba.

 

Ove godine održan je drugi seminar o primeni narodnih nošnji na amaterskoj folklornoj sceni. Pažnju smo posvetili srpskim narodnim nošnjama Baranje, Raške i Sarajevskog polja. Predavači su bili  Josip Forjan i Jovan Vilić,  Dalibor  Todorović i Goran Kovačević.

Učesnici  su  bili  u  prilici  da  vide  ali  i  oblače  originalne primerke narodnih  nošnji,  da saznaju  o njihovom  poreklu,  značaju , izradi itd… Specijalno za ovaj  seminar u  našoj  Etno radionici  rekonstruisana  je  Perjanica – nevestinjsko oglavlje s početka  XX veka  iz sela  Deževa  sa  Golije,  koja  je  prezentovana  u sklopu  predavanja  o nošnji Raške.

    Language